DİJİTAL SANAT

Burcu YILMAZ


            Teknolojinin gelişimi insan hayatında bir çok etki gösterdi. Bu etkiler günlük yaşam tarzımızı etkilerken, bir yanda da sanatsal ürünlerimizi, bakış açımızı ve üretim şeklimiz üzerinde de farklı yolların varlığının olduğunu anlamamızı sağladı.
            Yüzyıllardır gelenekselleşmiş olarak resimler, besteler gibi geniş kitlelerce bilinen sanat eserleri, kağıt, kalem, boya, tuval, enstrümanlar kullanılarak ortaya çıkarıldı. Fakat teknolojinin hayatımıza girmesi ile bilgisayar ve özel yazılım programları kullanılarak dijital ortamda da sanatsal faaliyetler yapılabileceği ve sanatsal ürünler üretilebileceği gözlemlendi.
Özellikle grafik temelli programlar kullanılarak yapılan çizimler dijital sanatın varlığını gösteren ürünler oldu. Fotoğraf düzenlemeleri, vektörel çizimler, gerçekliği neredeyse birebir yansıtan modellerin üretilmesi  ve bunların sergilenmesinde yine alışagelmiş yöntemlerin dışında dijital platformlar kullanılarak insanlara ulaştırıldı. Bu sayede dijital sanatın yaygınlaşması, dijital sanat eserlerine erişimin daha kolay olması gibi etkenler dijital sanatın varlığına ve gelişimine olumlu yönlerde katkılar sağladı. Dijital sanat sadece görsel olarak üretilen eserlerde değil, günümüzde müzik ve müzik eserlerinin üretiminde  de kullanılmaktadır. Eserler teknolojik araçlar, yazılımlar kullanılarak geliştirilirken, yine bu eserler dijital platformlar aracılığıyla kolay bir şekilde dinleyicilerine erişimi sağlanmaktadır.
            Dijital sanatın yukarıda bahsettiğim kadarıyla sınırlı olmadığını bilmenizi isterim. Buna ek olarak varlığını her gün arttıran ve kabul gören dijital sanat ürünleri ekonomik anlamda da varlığını ortaya koymaya başladığı haberlerini sık sık alıyoruz. Bu da demek oluyor ki dijital sanat ve dijital sanat eserleri artık hayatımızın bir varlığı halinde yer alıyor.