HAYATIMIZDAKİ PROBLEMLERLE BAŞ EDEBİLİYOR MUYUZ?

Şeyda Keskiner


Giderilmek istenen her güçlük problemdir. Bir başka deyişle; problem olan durumun belirlenerek, çözüm yollarının aranması ve durumun aydınlatılması sürecidir. Bir durumun problem olarak tanımlanabilmesi için şu iki koşulu taşıması gerekir.
1. Kişide rahatsızlık uyandırmalıdır.
2. Birden fazla çözüm yolu olmalıdır.
Problem; istenmeyen durum, çözüm bekleyen sorunlardır. Belki de bir fırsattır. İş hayatında da gündelik hayatta da ileriye gitmenin temel kuralları “iyileştirme fırsatlarının belirlenmesi” ve “olası problemlerin çözülmesi”dir. Yaratıcı düşüncelerin problem çözme ve karar verme sürecini olumlu etkilediği herkes tarafından bilinmektedir. Problem çözme bir ekip işidir. Kararlı olunmalı, belli bir sistematik içinde faaliyet yapılmalıdır. Bu durum “disiplinler arası bir yaklaşım”dır. Belirli teknikler kullanılarak, kararlılıkla problemlerin üzerine gidilmelidir. Bu teknikler şunlardır:
1. Problemin Belirlenmesi: Rahatsız eden, istenmeyen durum saptanmalıdır.
2. Problemin Anlaşılması: Problemle ilgili neyi biliyorum, neyi anlıyorum, neyi anlamıyorum? soruları sorulmalıdır.
3. Problem İçin Hipotezlerin Oluşturulması: Hipotez, bilinmeyenler konusunda bilinen ve yaşanmış deneyimlerle yapılan, tahminlere dayalı geçici önerilerdir. Kısa zamanda geniş kapsamlı düşünülmelidir.
4. Problemlerle İlgili Bilgi Toplanması: Bilgi toplanırken konunun bütün yönlerini yansıttığından ve gerçekleri dile getirdiğinden emin olunmalıdır.
5. Hipotezlerin Test Edilmesi: Hipotezin, problemin çözümlerinden biri olup olmayacağı belirlenmelidir.
6. Hipotezler Arasından Deney Ve Karşılaştırmalar Yoluyla Probleme En Uygun Olanın Seçilmesi Ve Uygulanması: Hipotezlerle ilgili araştırmalar veya deneyler yapılmalıdır.
7. Hipotezlerin Test Edilmesinden Sonra Çıkan Sonuçlarla Genel Bir Sonuca Varılması: Hipotezlerin test edilmesinden sonra sonuçlar çıkarılarak genel bir sonuca varılmalıdır. Hipotezin probleme ne ölçüde ve nasıl bir anlam kazandırdığına dair değerlendirme yapılmalıdır.
Problem çözme aşamasında bireyler etkindir ve öğretme-öğrenme sürecinde etkin oldukları için kalıcı öğrenmeler sağlanır. Problem çözümünde bağımsız düşünme ve çok yönlü düşünme yeteneği gelişir. Öğrenmeye ilgi ve istek artar. Birden fazla kaynaktan sentez yaparak çalışmayı öğretir. Böylece bireyler önerilerde bulunma ve hipotezleri ileri sürme yeteneği kazanma şansı elde ederler.
PROBLEMLERİ GÖZ ARDI EDERSEK…
Problemin gizlenmesinin ya da çözümünün ertelenmesinin, bireylerde motivasyon eksikliğinden gelişim fırsatlarının kaçırılmasına pek çok noktada olumsuz etkileri vardır. Bu nedenle, işin devamına ket vurmaması için problem çözme ve karar verme teknikleri uygulanarak problem görülmeli, tanımlanmalı, sebepleri ve sonuçlarıyla anlaşılmalıdır.  Hayatınızdaki problemlerle sağlıklı bir şekilde başa çıkmak için toplanacak veriler ışığında zaman geçirilmeden çözüme kavuşturulur. Sizler de olmak istediğiniz yere kolayca ulaşıp; kaliteli ve mutlu bir yaşam sürdürebilirsiniz.