UYKUSUZ SON GECE
Fizyolojik, psikolojik ve sosyal bir yapıya sahip olan uyku; insanların yaşam standartlarını belirleyen ve sağlıklı yaşam için gerekli bir ihtiyaçtır. Uyku ihtiyacının karşılanmaması bireylerde fizyolojik, psikolojik, mesleki veya akademik konularda bazı problemler doğurabilir.
Uykusuz kaldığımız günleri bir hatırlayalım. Kendimizi nasıl hissederiz? Verimsiz, mutsuz, huzursuz, gergin, sinirli, hasta… Uykusuzluğun uzun sürmesi dâhilinde bedenimizde sağlık sorunları da başlayabilir. Yaşamın üçte biri uykuda geçer. Uyku problemleri her toplumda görülen, bireylerin yaşam kalitesini düşüren ve bazı davranış bozukluklarına neden olan bir durumdur. Dikkat dağınıklığı, huysuzluk, öfke problemleri, akademik başarıda düşüş, iş veriminde azalma ve kişilerarası ilişkilerde sorun yaşama gibi bazı sorunlar uyku problemlerine bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Yetişkin bir insanın günlük uyku gereksinimi ortalama 8 saattir. Ancak bu durum kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Kimileri günde 3 saat uykuyla sağlıklı ve zinde bir yaşam sürdürebilirken, bazılarıysa 9-10 saat uyusa bile hala uykusuzmuş gibi hissedebilir. Peki, daha kaliteli bir uyku için önerilenlere bir göz atalım…
Günlük rutin düzeni sağlamalısınız. Aynı saatte yatıp, aynı saatte kalkmalısınız.
Rahat bir uyku için, gece yediğiniz yemek sizi rahatsız etmemeli, içtiğiniz su ise tuvalet ihtiyacını güdüleyip sizin uykunuzu bölmemeli. Bu yüzden; yatmadan önce yemek yememeye, su içmemeye dikkat etmelisiniz.
Uykuya müdahale eden alkol, sigara ve kafein içeren maddelerden kaçınmalısınız. Yatmadan en az 2 saat önce bu maddeleri kullanmayı bırakmalısınız.
Yatak odanızı rahat bir uykuya uygun şekilde hazırlamalısınız. Sessiz, olabildiğince karanlık ve serin olmasına özen göstermelisiniz.
Yatak odanızda bilgisayar, televizyon gibi aletler bulundurmamaya çalışmalısınız.
Aşırı telefon kullanımı bağımlılık oluşturduğu için uyuyacağınız zaman odada telefonun bulunmamasına veya telefonla ilgilenmemeye gayret etmelisiniz.
Uyumak için kendinizi zorlamamalısınız. Gerçekten uykunuz geldiğinde yatağınıza gitmelisiniz. Zorla uykuya dalmaya çalışmak başarısız bir girişim olacaktır ve bunun sonucunda hayal kırıklığı ve gerginlik yaşayabilirsiniz.
Egzersiz, yürüyüş ve meditasyon yaparak uyku problemlerinin yaşanmasını engellemelisiniz.
Uyandığınızda sabah güneşinin alıp, kahvaltı öğününü ihmal etmemelisiniz.
İçten gelerek okunan bir dua da sizi rahatlatıp verimli bir uykuya geçmenize yardımcı olabilir.
Uyku problemi yaşayan ya da uyku kalitesinin düşük olduğunu düşünen bireylerin psikolojik yardım almak konusunda çekinmemesi, aksine sorununu çözmek amacıyla psikolojik danışmanlardan destek alması önerilmektedir. Unutulmamalıdır ki, tüm duygularımız düşüncelerimizden doğar. Uykuya hazırlık sırasında olumlu düşüncelere sahip olursak, olumlu duygular hissedilir ve bu şekilde sağlıklı bir şekilde uyuyabiliriz.