Av. Esma ÖZALP

Av. Esma ÖZALP

Hukuk

BENİM VELAYETİMİ KİM ALABİLİR?

19 Ekim 2021 - 13:35



VELAYET NEDİR?
Velayet, Aile Hukukuna ilişkin bir terimdir. Bir çocuğun anne ve babası tarafından yerine getirilen bir tür temsildir. 18 yaşından küçükleri yani reşit olmayanları veya kısıtlanan ergin çocuğu hukuk dünyasında ebeveynleri temsil etmektedir Reşit olmayan veya kısıtlanan ergin çocuğun, bakımı, eğitimi, korunması ve temsili gibi konularda anne-babaya tanınan hak ve sorumlulukların bütünüdür.
VELAYETİM TAMAMEN BABAMDA OLABİLİR Mİ?
Türk hukukunca, Velayet, niteliği itibari ile bir bütündür. Bu sebeple velayet hakkı sahibi olan taraf, çocuğun bakımı, eğitimi, korunması ve temsili gibi konularda tek başına karar alabilme hakkına sahiptir bu hak evlilik süresince eşler tarafından ortak kullanılır. Eğer anne ve babadan biri velayet hakkını kaybetmişse bu durumda velayet sadece bir kişide olacaktır. Dolayısıyla velayet hakkı kendisine bırakılan eş, çocukla ilgili kararları tek başına alabilecektir. Ancak velayet hakkı kendisine bırakılmayan diğer eş de kişisel iletişim kapsamında çocukla ilişkisini sürdürebilecektir. Velayet hakkının içeriği ülkeye, kültürel yapıya ve aile standartlarına değişmektedir. Ancak çocukla ilgili temel kararların tümü bu hak kapsamındadır. Örneğin çocuğun nerede yaşayacağı, hangi okula gideceği gibi konular bu kapsamdadır.
Velayeti ilişkin konular, sadece çocuğun geleceğini değil toplumu da ilgilendirmektedir. Bu sebeple velayete ilişkin dava ve talepler kamu düzenindendir. Bu durumun sonucu olarak hakim, velayet konusunda tarafların talepleriyle bağlı değildir.
AİLEM BANA KÖTÜ DAVRANIYOR YİNE DE VELAYETİM ERGİN OLANA KADAR ONLARDA MI KALACAK?
 Velayet hakkının suistimal edilmesi gibi hukuka aykırı durumlar söz konusu olduğunda velayet hakkı kaybedilebilecektir. Ancak velayet ilişkisi kendiliğinden son bulmaz, bu konuda bir mahkeme kararı gerekmektedir. Bu nedenle, velayet hakkını yerine getirmeyen veya kötüye kullanan kişi aleyhine diğer ebeveyn velayetin değiştirilmesi davası açabilecektir. Eğer diğer ebeveyn hayatta değilse bu durumda ihbar neticesinde velinin velayet hakkı iptal edilerek çocuklar sosyal koruma altına alınacaktır.
PEKİ YA BEN ANNEM YA DA BABAMLA KALMAK İSTEMİYORSAM AMCAM BENİM VELAYETİMİ ALABİLİR Mİ?
Anne ve baba, evlilik birliği içerisinde dünyaya gelen çocuğun velayetini birlikte ve eşit olarak kullanır. Evlilik birliği içerisinde eşlerden birinin vefat etmesi durumunda ise velayet, hayatta kalan eş tarafından kullanılır. Anne ve baba dışındaki kişilere velayet hakkının verilmesi kural olarak mümkün değildir. Bu sebeple çocuk üzerinde ne kadar emeği ya da yakınlığı olursa olsun , dede, büyükanne, amca, hala ,teyze gibi akrabalar velayet hakkı sahibi olamaz. Bu kişiler şartları oluşması halinde sadece vasi olabilir.

Anne ve baba dışında kişilerin velayet hakkı sahibi olamayacağı kuralının tek istisnası, evlat edinmedir. Öz anne ya da baba olmasa da evlat edinenin de çocuk üzerinde velayet hakkı bulunmaktadır.
Sağlıklı Günler
Avukat Esma ÖZALP
Telefon 03444136226
[email protected]

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum